Wat is ‘Alle ogen gericht op Rafah’? Waar de slogan begon en wat het betekent.

[ad_1]

Bovenlijn

Terwijl Israëlische troepen hun voortgang voortzetten in een grondoffensief tegen de dichtbevolkte stad Rafah in de Gazastrook, heeft een maanden oude campagne met de slogan ‘Alle ogen op Rafah’ steeds meer kracht gekregen, vooral in West-Europa, Australië en India. een oproep tot bewustwording van de aanhoudende oorlog van activisten en humanitaire groeperingen.

Belangrijkste feiten

De slogan lijkt te zijn voortgekomen uit een opmerking van Rick Peeperkorn, directeur van het Bureau voor de Bezette Palestijnse Gebieden van de Wereldgezondheidsorganisatie, die in februari zei: “Alle ogen zijn gericht op Rafah”, dagen nadat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu opdracht had gegeven tot evacuatie. Er moet een plan voor de stad worden opgesteld, voorafgaand aan de geplande aanvallen, om wat volgens Netanyahu de laatst overgebleven bolwerken van de militante groep Hamas zijn, te elimineren.

De zinsnede is bedoeld als een verzoek aan omstanders om niet weg te kijken van wat er gebeurt in de stad Rafah – waar maar liefst 1,4 miljoen mensen schuilen nadat ze zijn gevlucht voor gewelddadige gevechten elders in Gaza – terwijl Israël zijn offensief voortzet. ondanks de grote burgerbevolking.

Op TikTok staan ​​ruim 195.000 posts met miljoenen views voor de hashtag #AllEyesOnRafah en het onderwerp was dinsdag trending op Instagram, waarop nog eens bijna 100.000 posts zijn geplaatst.

De populairste video’s op TikTok zijn afkomstig van de Palestijns-Amerikaanse popzangeres Zach Matari, wiens berichten met de slogan deze maand miljoenen views hebben opgeleverd, en een aantal andere pro-Palestijnse makers, waaronder Lubna Alhilo, Liz Kuhn en Reema Bassoumi, melden ook voor enkele van de meest populaire video’s.

Ontvang Forbes Breaking News-tekstwaarschuwingen: We lanceren sms-waarschuwingen, zodat u altijd op de hoogte bent van de belangrijkste verhalen die de krantenkoppen van de dag bepalen. Sms ‘Waarschuwingen’ naar (201) 335-0739 of meld je aan hier: sluit je aan bij subtext.com/forbes.

Nieuws Peg

Israël heeft te maken gehad met internationale verontwaardiging sinds een aanval zondag gericht tegen een Hamas-complex uiteindelijk tientallen mensen het leven kostte in Rafah, waaronder burgers. Netanyahu zei maandag dat de burgerdoden een “tragisch ongeval” waren, maar de aanvallen gingen dinsdag door, zo meldde The New York Times. Nog eens 21 mensen zijn naar verluidt gedood na een luchtaanval op een ‘humanitair gebied’ in westelijk Rafah, meldde AFP, hoewel het Israëlische leger hun betrokkenheid heeft ontkend.

Belangrijke achtergrond

De mogelijkheid van massale slachtoffers in Rafah wordt al maanden geopperd, terwijl Israël aandringt op het elimineren van de resterende buitenposten van Hamas, de militante groepering die het land afgelopen oktober aanviel en een bloedige oorlog in het Midden-Oosten veroorzaakte. In februari zeiden Israëlische functionarissen dat Rafah de laatste plaats in Gaza was met een krachtige Hamas-aanwezigheid en kondigden zij hun plannen aan om verder te gaan met aanvallen. Maanden van stop-and-start-onderhandelingen tussen de twee partijen volgden, en afgevaardigden van Hamas en Israël ontmoetten elkaar in Egypte voor gesprekken over een staakt-het-vuren waarvan de bemiddelaars hoopten dat ze de oorlog zouden beëindigen. Na de aanval in Rafah op zondag zei een Hamas-functionaris tegen Al Jazeera dat de groep niet zou deelnemen aan verdere onderhandelingen over een wapenstilstand in Gaza. Het Israëlische leger gaf opdracht tot evacuatie van gebieden ten oosten van het stadscentrum, vlakbij de grens van Gaza met Israël, voorafgaand aan het Rafah-offensief. Aangenomen werd dat de wijk Tal al Sultan, die later werd gebombardeerd, zich in een veilige zone bevond.

Belangrijkste criticus

Leiders over de hele wereld, waaronder president Joe Biden, hebben Israël bekritiseerd voor het uitvoeren van aanvallen in Rafah vanwege de meer dan 1 miljoen burgers die daar momenteel wonen. Biden vertelde vorige maand aan CNN dat hoewel de Verenigde Staten defensieve wapens aan Israël zouden leveren, “wij niet de wapens en artilleriegranaten gaan leveren die worden gebruikt” voor een aanval in Rafah. Het Internationale Strafhof bevestigde vorige week dat het arrestatiebevelen zoekt voor zowel Hamas als Israëlische functionarissen – waaronder Netanyahu – wegens vermeende oorlogsmisdaden, maar het hof heeft geen enkele manier om zijn eigen arrestatiebevelen af ​​te dwingen, zelfs nadat deze zijn uitgevaardigd.

Verder lezen

ForbesRafah-aanval: Netanyahu noemt aanval ‘tragische fout’, aangezien tientallen doden zijn gemeld
ForbesDe regering-Biden zegt dat Israël mogelijk het internationale recht in Gaza heeft geschonden, maar niet zeker genoeg is om hulp in te roepenForbesDit is wat een arrestatiebevel van het ICC betekent voor de Israëlische Benjamin Netanyahu en anderen, zoals PoetinForbesBlinken zegt dat Israël geen plannen heeft ingediend voor de bescherming van burgers en het naoorlogse bestuur in Gaza

[ad_2]

Source link

Leave a Comment