Israël zegt dat het ‘tactische controle’ heeft over de Gaza-corridor die grenst aan Egypte: live updates

[ad_1]

Palestijnen inspecteerden een deel van de schade een dag nadat een Israëlische aanval op zondag nabij een ontheemdenkamp in Rafah een brand veroorzaakte waarbij minstens 45 mensen om het leven kwamen.Credit…Eyad Baba/Agence France-Presse — Getty Images

In een poging de verontwaardiging over een Israëlische aanval van zondag, waarbij een kampement in brand stak en minstens 45 ontheemde Palestijnen, waaronder kinderen, om het leven kwamen, steunen veel diplomaten in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties deze week een nieuwe resolutie die een onmiddellijke stopzetting van de terreur zou eisen. brand en een stopzetting van de Israëlische militaire operaties in de stad Rafah.

Maar zij zullen de bezwaren van de Verenigde Staten moeten overwinnen, die een vetorecht hebben tegen de Raad en te kennen hebben gegeven dat zij de resolutie in haar huidige vorm niet zullen steunen.

Algerije, de enige Arabische vertegenwoordiger in de huidige samenstelling van de Veiligheidsraad, heeft de resolutie van één pagina opgesteld en verspreid, waarin staat dat “Israël, de bezettingsmacht, zijn militaire offensief en elke andere actie in Rafah onmiddellijk zal stopzetten.” Het roept op tot “een onmiddellijk staakt-het-vuren dat door alle partijen wordt gerespecteerd, en eist ook de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars.”

De Raad hield dinsdag en woensdag opeenvolgende bijeenkomsten over de oorlog in Gaza, eerst een spoedsessie achter gesloten deuren over de aanval op het kampement in Rafah en vervolgens een geplande maandelijkse open bijeenkomst over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Verwacht werd dat de resolutie van Algerije de komende dagen in stemming zou worden gebracht.

“De menselijke schade is vanzelfsprekend en verschrikkelijk”, zei de ambassadeur van Algerije, Amar Bendjama, woensdag tegen de Raad. “Deze misdaden spreken voor zich.”

Een Amerikaanse functionaris, die op voorwaarde van anonimiteit sprak omdat hij niet bevoegd was om in het openbaar te spreken, zei dat de Verenigde Staten de huidige versie van de resolutie, die zij als onevenwichtig en problematisch beschouwen, zouden blokkeren. Hij zei dat de Verenigde Staten een aantal herzieningen hadden voorgesteld.

In het bijzonder, zo zei de functionaris, willen de Verenigde Staten geen resolutie onderschrijven die Israël oproept zijn militaire offensief in Rafah, dat volgens Israëlische commandanten nog steeds een bolwerk is voor de gewapende groep Hamas, volledig stop te zetten. De regering-Biden steunt beperkte Israëlische operaties daar.

Als een van de vijf permanente leden van de Raad beschikken de Verenigde Staten over een vetorecht en hebben zij dit vetorecht uitgeoefend tegen drie eerdere staakt-het-vuren-resoluties sinds het begin van de oorlog in oktober. In maart lieten de Verenigde Staten een resolutie aannemen waarin werd opgeroepen tot een humanitair staakt-het-vuren voor de maand Ramadan door zich van stemming te onthouden.

De afgelopen weken, toen de tol van burgers in Gaza is gestegen, zijn Amerikaanse functionarissen openlijker kritisch geworden over Israëls oorlogsvoering. Volgens het Gazaanse ministerie van Volksgezondheid zijn bij de Israëlische bombardementen en grondoperaties minstens 36.000 mensen omgekomen, dat in zijn telling geen onderscheid maakt tussen strijders en burgers. Gezondheidsfunctionarissen hebben gezegd dat de meerderheid van de doden vrouwen, kinderen en andere niet-strijders zijn.

De autoriteiten van Gaza zeggen dat bij de staking van zondag en de vurige nasleep ervan minstens 45 mensen zijn omgekomen toen een brand het Koeweitse al-Salaam-kamp verwoestte, waar ontheemden in tenten woonden. Onder de slachtoffers bevond zich een peuter wiens verbrande en onthoofde lichaam werd getoond in een video die werd geverifieerd door The New York Times.

“Het aanhoudende patroon van aanzienlijke schade aan de burgerbevolking als gevolg van incidenten zoals de luchtaanvallen van zondag ondermijnt de strategische doelstellingen van Israël in Gaza”, zei Robert A. Wood, de Amerikaanse plaatsvervangend ambassadeur bij de Verenigde Naties, woensdag tegen de Raad. De heer Wood voegde eraan toe dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen, maar ook “verplichtingen heeft om burgers te beschermen.”

Dinsdag uitten hoge functionarissen van de Biden-regering hun afschuw over de staking van zondag, maar zeiden dat deze geen deel uitmaakte van een grote grondoperatie en dus niet de rode lijn van president Biden overschreed voor het achterhouden van wapenleveranties aan Israël.

In de Algerijnse resolutie wordt ook verwezen naar een nooduitspraak van afgelopen vrijdag door het hoogste gerechtshof van de Verenigde Naties, het Internationale Gerechtshof in Den Haag. De uitspraak beval Israël om zijn militaire operatie in Rafah onmiddellijk stop te zetten, hoewel Israëlische functionarissen hebben betoogd dat de formulering enige ruimte voor interpretatie liet. De uitspraak kwam na argumenten van Zuid-Afrika, dat eind vorig jaar een zaak voor de rechtbank bracht waarin Israël werd beschuldigd van genocide.

Verschillende diplomaten van de Veiligheidsraad zeiden dat ze hoopten binnenkort over de resolutie te stemmen om het momentum en de verontwaardiging te benutten die door de staking op zondagavond werd gegenereerd en om, indien mogelijk, schade aan nog meer burgers in Gaza te voorkomen. Langdurige onderhandelingen om de Verenigde Staten tevreden te stellen, zeiden de diplomaten, zouden een verkeerd signaal afgeven over de vastberadenheid van de Raad om actie te ondernemen.

“Deze Raad moet zich dringend uitspreken over de situatie in Rafah en een einde eisen aan dit offensief”, zei de Franse ambassadeur, Nicolas de Rivière.

[ad_2]

Source link

Leave a Comment