Het pantser van Amerikaanse Abrams-tanks faalt in Oekraïne

[ad_1]

Te midden van de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne faalt het pantser van de door de VS geleverde Abrams-tanks, omdat er een reeks zwakke punten werd ontdekt, aldus Oekraïense bemanningen die aan de tanks werkten en die met CNN spraken.

De VS hebben Oekraïne voorzien van Abrams-tanks, met name de M1A1-modellen, als onderdeel van hun militaire hulp ter ondersteuning van de inspanningen van Kiev tegen de Russische strijdkrachten. De levering van de tanks werd aanvankelijk aangekondigd in januari 2023, waarbij elke tank ongeveer $ 10 miljoen kostte.

Volgens de aankondiging van president Joe Biden over de gepantserde voertuigen staan ​​de tanks bekend om hun geavanceerde capaciteiten die aanzienlijke logistieke ondersteuning en onderhoud vergen, die de VS hebben toegezegd te zullen bieden.

De tanks hebben echter te maken gehad met aanzienlijke uitdagingen op het slagveld, voornamelijk als gevolg van de Russische oorlogsvoering met drones. De drones hebben het voor de tanks steeds moeilijker gemaakt om te opereren zonder te worden opgemerkt en gericht, wat heeft geleid tot het terugtrekken van de hardware uit de frontlinies om verdere verliezen te voorkomen.

Volgens The Associated Press zijn vijf van de 31 Amerikaanse Abrams die sinds januari 2023 naar Oekraïne zijn gestuurd, al verloren gegaan door Russische actie.

Volgens CNN herhaalden Oekraïense bemanningen die in Duitsland trainden woensdag de moeilijkheden en zeiden dat de voertuigen geen bepantsering hadden die moderne wapens kon tegenhouden.

Abrams Tank
Amerikaanse soldaten op een Abrams-tank in Korzeniewo, Polen, op 4 maart 2024. Te midden van de voortdurende oorlog tussen Rusland en Oekraïne faalt het pantser van de door de VS geleverde Abrams-tanks, omdat er volgens Oekraïense bemanningen een reeks zwakke punten werd gevonden…


WOJTEK RADWANSKI/AFP/Getty Images

“De bepantsering is op dit moment niet voldoende”, zei een bemanningslid met de roepnaam Joker. “Het beschermt de bemanning niet. In werkelijkheid is dit vandaag de dag de oorlog van drones. Dus als de tank nu uitrolt, proberen ze ze altijd te raken.”

Nieuwsweek heeft via e-mail contact opgenomen met het Pentagon en het Oekraïense ministerie van Defensie voor commentaar.

“Zonder verdediging overleeft de bemanning niet op het slagveld”, vertelde een ander bemanningslid, Dnipro, aan CNN, eraan toevoegend dat zij het “doelwit nummer één” zijn.

Volgens functionarissen van de 47e Gemechaniseerde Brigade zijn alle 31 Abrams die in Oekraïne zijn ingezet nabij de frontlinie in het oosten.

Dit komt nadat Amerikaanse functionarissen in april zeiden dat de Abrams van de frontlinie werden teruggetrokken vanwege de dreiging van Russische aanvalsdrones. Volgens de 47e waren sommigen echter nog steeds in actie.

Moskou heeft herhaaldelijk gezworen de geavanceerde westerse wapensystemen die naar Oekraïne zijn gestuurd te vernietigen, waarbij hij beweert dat de hulp van de VS en zijn bondgenoten de oorlog van Kiev tegen Rusland alleen maar zal verlengen – en niet zal helpen winnen.

Afgelopen september zei Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov tegen verslaggevers tijdens een persconferentie: “Er is geen wondermiddel, geen enkel wapen dat de machtsverhoudingen op het slagveld kan veranderen.”