De nieuwe leider van Haïti zweert eenheid en zegt dat hij ‘zeer vereerd’ is in de eerste verklaring sinds zijn verkiezing

[ad_1]

SAN JUAN, Puerto Rico (AP) – Garry Conille, de nieuwe premier van Haïti, zei woensdag in zijn eerste verklaring dat hij “zeer vereerd” was dat hij voor de post werd gekozen. sinds een overgangsraad hem heeft uitgekozen om het onrustige Caribische land te leiden belegerd door bendes.

Conille bedankte de maatschappelijke groeperingen, politieke partijen en leden van de Haïtiaanse diaspora die hem als kandidaat hadden voorgedragen.

“Samen zullen we werken aan een betere toekomst voor alle kinderen van onze natie”, schreef hij op X, het sociale mediaplatform, in het Haïtiaans Creools.

Conille heeft dinsdag zijn ontslag ingediend als regionaal directeur van UNICEF voor Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, een functie die hij sinds januari 2023 bekleedt. Eerder was hij van oktober 2011 tot mei 2012 premier van Haïti onder de toenmalige president Michel Martelly.

Conille studeerde geneeskunde en volksgezondheid en hielp bij de ontwikkeling van de gezondheidszorg in verarmde gemeenschappen in Haïti, waar hij hielp bij het coördineren van de wederopbouwinspanningen na de verwoestende aardbeving van 2010. Hij was ook ontwikkelingsspecialist bij de VN voordat hij regionaal directeur werd bij UNICEF.

Hij staat nu voor een monumentale taak, waarbij Haïti wordt belegerd door bendes die minstens 80% van de hoofdstad van Port-au-Prince controleren, terwijl het land wacht op de door de VN gesteunde inzet van een politiemacht uit Kenia en andere landen die de missie ondersteunen.

Hoewel de overgangsraad geen formele verklaring over Conille heeft afgegeven, vertelden raadsleden eind dinsdag aan The Associated Press dat zes van de zeven leden met stemrecht hem hadden uitgekozen. Laurent St. Cyr, het zevende lid, is momenteel niet in Haïti en heeft daarom niet gestemd.

Conille zal interim-premier Michel Patrick Boisvert vervangen, die het land heeft helpen leiden sinds voormalig premier Ariel Henry in april via een brief aftrad na een golf van bendegeweld.

Het was niet meteen duidelijk of er een formele beëdigingsceremonie voor Conille zou plaatsvinden.

UNICEF-directeur Catherine Russell zei in een verklaring dat ze Conille “alle succes wenste bij het brengen van de broodnodige vrede, stabiliteit en hoop voor de kinderen van Haïti.”

Conille was voor sommige raadsleden niet de eerste keuze.

Eind april maakte een vierkoppige coalitie binnen de raad een onverwachte aankondiging dat zij voormalig minister van Sport Fritz Bélizaire tot premier hadden gekozen. Deze stap dreigde de raad te breken, waarbij afwijkende leden erop aandrongen dat de juiste procedure zou worden gevolgd.

Als gevolg hiervan kondigde de raad aan dat hij nominaties voor het premierschap zou aanvaarden, en ontving hij tientallen namen. Geen van deze werd echter openbaar gemaakt en de raad is bekritiseerd vanwege zijn gebrek aan transparantie, onder meer door niet te delen welke criteria hij toepaste bij het kiezen van een leider.

De raad heeft ook de taak een nieuw kabinet te kiezen en een voorlopige kiescommissie aan te stellen, een vereiste voordat er verkiezingen kunnen plaatsvinden. Het niet-hernieuwbare mandaat van de raad loopt af op 7 februari 2026, wanneer een nieuwe president zal worden beëdigd.[ad_2]

Source link

Leave a Comment