Noord-Korea vliegt honderden ballonnen vol afval boven Zuid-Korea

[ad_1]

Noord-Korea liet honderden ballonnen met afval richting Zuid-Korea vliegen in een van de meest bizarre provocaties tegen zijn rivaal in jaren, wat het leger van het Zuiden ertoe aanzette chemische en explosieve responsteams te mobiliseren om voorwerpen en puin in verschillende delen van het land te bergen.

De explosieve campagne kwam toen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er bij zijn militaire wetenschappers op aandrong een oplossing te vinden voor de crisis mislukte satellietlancering en doorgaan met het ontwikkelen van op de ruimte gebaseerde verkenningscapaciteiten, die hij omschreef als cruciaal voor het tegengaan van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire activiteiten, zeiden staatsmedia woensdag.

Een ballon die vermoedelijk door Noord-Korea is gestuurd en die verschillende voorwerpen bevat, waaronder wat leek op afval en uitwerpselen, wordt gezien boven een rijstveld in Cheorwon, Zuid-Korea, 29 mei 2024.

YONHAP NIEUWSBUREAU


In zijn eerste publieke commentaar over de mislukte lancering waarschuwde Kim ook voor niet gespecificeerde ‘strenge’ actie tegen Zuid-Korea na een oefening met twintig straaljagers nabij de inter-Koreaanse grens, uren daarvoor. Noord Koreamislukte lancering op maandag. In een toespraak dinsdag noemde Kim de Zuid-Koreaanse reactie ‘hysterische waanzin’ en ‘een zeer gevaarlijke provocatie die niet kan worden genegeerd’, zei het officiële Koreaanse centrale nieuwsagentschap woensdag.

In een ander teken van spanningen tussen de door oorlog verdeelde rivalen zeiden de gezamenlijke stafchefs van Zuid-Korea dat Noord-Korea sinds dinsdagavond ook grote aantallen ballonnen met afval naar het zuiden heeft laten vliegen, als kennelijke vergelding tegen Zuid-Koreaanse activisten voor het vliegen met anti-oorlogswapens. Pyongyang-propagandafolders over de grens.

Het leger van het Zuiden zei dat er woensdagmiddag ongeveer 260 Noord-Koreaanse ballonnen zijn aangetroffen die in verschillende delen van het land waren gedropt en werden geborgen door militaire teams voor snelle reactie en explosievenopruiming. Het adviseerde burgers om de vanuit Noord-Korea overgevlogen voorwerpen niet aan te raken en zich na ontdekking ervan te melden bij het leger of de politie.

Foto’s vrijgegeven door het leger lieten afval zien verspreid over snelwegen en wegen in verschillende delen van het land. In de hoofdstad Seoel vonden militaire functionarissen iets wat leek op een timer die waarschijnlijk was ontworpen om de zakken met afval in de lucht leeg te laten vallen. In de centrale provincie Zuid-Chungcheong werden langs een weg twee enorme ballonnen gezien met daarin een niet-gepopte plastic zak gevuld met vuilachtige stoffen.

Er waren geen directe meldingen van schade veroorzaakt door de ballonnen. Soortgelijke Noord-Koreaanse ballonactiviteiten beschadigden in 2016 auto’s en andere eigendommen.

In een verklaring van afgelopen weekend zei de Noord-Koreaanse vice-minister van Defensie, Kim Kang Il, dat het Noorden van plan is “hopen oud papier en vuiligheid” te verspreiden over grensgebieden en andere delen van Zuid-Korea, in wat hij omschreef als “tit-for-media”. tat”-actie tegen de pamfletten van Zuid-Koreaanse activisten.

Volgens berichten in de lokale media brachten sommige ballonnen ook toiletpapier en vermoedelijke uitwerpselen van dieren naar het zuiden, aldus Agence France-Presse.

De opmerkingen van Kim Jong-un over de satelliet kwamen uit een toespraak op de Noordelijke Academie voor Defensiewetenschappen, die hij bezocht een dag nadat een raket met wat de tweede militaire verkenningssatelliet van zijn land zou zijn geweest kort na de lancering ontplofte. De Noord-Koreaanse lucht- en ruimtevaarttechnologieadministratie zei dat de explosie mogelijk verband hield met de betrouwbaarheid van een nieuw ontwikkelde raketmotor die wordt aangedreven door aardolie en vloeibare zuurstof als oxidatiemiddel gebruikt.

De vijandigheden tussen de Korea’s zijn op het ergste niveau sinds jaren, nu het tempo van zowel Kim’s wapendemonstraties als de gecombineerde militaire oefeningen van Zuid-Korea met de VS en Japan sinds 2022 is toegenomen.

De mislukte satellietlancering was een tegenslag voor Kim’s plan om in 2024 nog drie militaire spionagesatellieten te lanceren, nadat Noord-Korea’s eerste militaire verkenningssatelliet afgelopen november in een baan om de aarde werd gebracht. De lancering in november volgde op twee mislukte pogingen.

De lancering van maandag kreeg kritiek van Zuid-Korea, Japan en de Verenigde Staten, omdat de Verenigde Naties Noord-Korea verbieden dergelijke raketlanceringen uit te voeren en deze beschouwen als dekmantel voor het testen van langeafstandsrakettechnologie.

Noord-Korea heeft standvastig volgehouden dat het het recht heeft om satellieten en testraketten te lanceren in het licht van wat het beschouwt als door de VS geleide militaire dreigingen. Kim heeft spionagesatellieten beschreven als cruciaal voor het monitoren van Amerikaanse en Zuid-Koreaanse militaire activiteiten en het vergroten van de dreiging die uitgaat van zijn nucleaire raketten.

“De aanschaf van militaire verkenningssatellieten is een essentiële taak voor ons land om onze zelfverdedigingsafschrikking verder te versterken … in het licht van ernstige veranderingen in de veiligheidsomgeving van ons land, veroorzaakt door Amerikaanse militaire manoeuvres en verschillende provocerende handelingen”, zei Kim.

Noord-Korea heeft nog geen commentaar gegeven op de vraag wanneer het klaar zou zijn om opnieuw een satellietlancering te proberen, wat volgens sommige experts maanden kan duren.

De vermelding in de staatsmedia van een raketmotor met vloeibare zuurstof en aardolie suggereert dat het Noorden een krachtiger ruimtelanceervoertuig probeert te ontwikkelen dat grotere ladingen aankan, aldus sommige Zuid-Koreaanse experts.

Er wordt aangenomen dat de vorige ruimteraketten van Noord-Korea asymmetrisch dimethylhydrazine als brandstof en distikstoftetroxide als oxidatiemiddel gebruikten. De snelle transitie van het land op het gebied van ruimteraketontwerpen duidt mogelijk op externe technologische hulp, die waarschijnlijk uit Rusland zou komen, zegt Chang Young-keun, raketexpert bij het Zuid-Koreaanse Research Institute for National Strategy.

Kim heeft de afgelopen maanden de zichtbaarheid van zijn banden met Rusland vergroot, met als hoogtepunt een topconferentie met de Russische president Vladimir Poetin in september, aangezien zij zich aansluiten bij hun afzonderlijke confrontaties met Washington. Kim’s ontmoeting met Poetin vond plaats in een ruimtehaven in het Russische Verre Oosten en kwam na de opeenvolgende mislukkingen van Noord-Korea in zijn pogingen om zijn eerste spionagesatelliet te lanceren. Poetin vertelde Russische verslaggevers vervolgens dat Moskou bereid was het Noorden te helpen bij het bouwen van satellieten.

De VS en Zuid-Korea hebben Noord-Korea er ook van beschuldigd Rusland te voorzien van artilleriegranaten, raketten en ander militair materieel om de gevechten in Oekraïne te helpen verlengen.

[ad_2]

Source link

Leave a Comment